(Eiken)processierups

Heeft u (over)last van de (eiken)processierups?

Wij kunnen u helpen om de (eiken)processierups te bestrijden.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en werd sinds einde 20e eeuw steeds algemener in Nederland.

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. Het lichaam van de rups is bedekt met lange,witte haren. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 mm lang, zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes. De haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten, kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren af komen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Soms veroorzaken ze zelfs braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Bestrijding 

Wij bestrijden de processierups middels het wegzuigen van de rupsen. Zuigen wordt vooral toegepast om geen andere vlindersoorten te treffen, wat met name bij het gebruik van gif wel het geval is.

Afspraak maken? Bel of app met 06-23818064.